Bilim
-
Isaac Newton’ın Doğa Anlayışı
Isaac Newton’un doğa anlayışı kendisinden önceki dönemlerden kopuk değildir. Özellikle Kopernik ile birlikte değişen doğa algısı ve doğaya yönelik matematiksel(niceliksel)…
Devamını Oku » -
Amerika Birleşik Devletleri ve Biyolojik Savaş
II. Dünya Savaşı sonrasında resmi ABD kaynakları ve itibarlı gazeteler, delil olarak Khabarovsk’taki sahte duruşmaların dosyasını gösterdiler. Bu pozisyon, ABD’de…
Devamını Oku » -
Kimyasal ve Biyolojik Savaş Fikrinin Doğuşu
Kimyasal ve biyolojik silahlar nükleer silahlarla birlikte savaşın yürütülmesinde insanlık dışı ve acımasız olan araçlardır çünkü bu silahların kitlesel kurbanları…
Devamını Oku » -
Nizamiye Medreseleri'nin Kuruluşu, Devrin Dini Politikasında Medreselerin Yeri Ve Bağdat Nizamiye Medresesi
Müslümanların başlıca eğitim kurumu olan medrese İslâm tarihinde eğitim ve öğretim kurumlarının genel adıdır. Arapça “dirâse” (derase) kökünden bir yer…
Devamını Oku » -
İslam Tarihinde Coğrafya Biliminin Gelişimi Ve Önemli İsimler
İslam tarihinde devlet oluşumuyla birlikte, fetih faaliyetleri başlamış ve kısa sürede de sınırlar genişlemiştir. Şam, İskenderiyye, Horasan gibi önemli şehirlerin…
Devamını Oku » -
Türk-İslam Tarihinde Haritacılık
Osmanlı ve Türk tarihindeki haritacılar incelendiğinde tarih boyunca haritacılık alanında birçok çalışma yapıldığı görülmüştür. Hepsinin çalışmaları çok değerli olmakla birlikte…
Devamını Oku » -
Antik Mısır'da Tıp Ve Genel Özellikler
İlkçağ uygarlıkları ile ilgili bilgilerimiz arkeolojik bulgulardan ve yazılı belgelerden sağlanabilmektedir. Dolayısıyla Antik Çağ Mısır Ülkesindeki tıp konusu bu belge…
Devamını Oku » -
Enerji Üretimi, Kullanımı Ve Çevresel Sorunlar
Enerji üretimi, enerji kullanımı ve çevresel sorunların basitçe ele alınacağı bu çalışmada, ”enerji nedir, hava kirliliği nedir, küresel ısınma nedir” gibi…
Devamını Oku » -
Geleneksel Şifa Yöntemleri Ve Ritüeller
Abraham Maslow’un beş ana kategoride ele aldığı ihtiyaçlar hiyerarşisine göre bireylerin gelişiminde “fizyolojik gereksinimler” ilk sırada, “güvenlik gereksinimi” ikinci sırada…
Devamını Oku » -
Osmanlı Devleti’nde Salgın Hastalıklar Ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Veba Nedir? Veba ne demektir diye soracak olursak, eskiçağdan Yakınçağa kadar uzanan zaman diliminde salgın hastalıklar arasında bu hastalığın özel…
Devamını Oku » -
Çağımızın En Tehlikeli ve Korkutucu Hastalığı: Koronavirüs (COVID-19)
Coronavirüsü, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük ve çok tehlikeli bir virüs ailesidir. Koronavirüsün, soğuk algınlığı, şiddetli akut solunum…
Devamını Oku » -
Tarihsel Açıdan Küçük Buzul Çağı
Küçük Buzul Çağı’na Genel Bakış Küçük Buzul Çağı dönemini ayrıntılı incelemeden önce bir önceki dönem olan Ortaçağ Sıcak Dönemi’nin özelliklerine…
Devamını Oku » -
Bilim-Kurgu Sinemasının Tarihsel Gelişimi
1900-1950: İlk Örnekler Sinemada yeni bir türün ortaya çıkması yalnızca yeni bir tematiğin başlaması anlamına gelmemekte, aynı zamanda sinemanın yeni…
Devamını Oku » -
Zihin Kontrol Olgusu Ve Kontrol Yöntemleri
Zihin Kontrolü İnsanların toplu olarak hayatlarını sürdürmeye başladıkları zamandan günümüze kadar bireysel ve kitlesel anlamda insanların hafızalarının, düşüncelerinin kontrol edilmesi…
Devamını Oku » -
Küresel Isınma Ve Tarım Sektörü
Tarım sektörü, küresel ısınmayı hem etkileyen hem de küresel ısınmadan etkilenen bir yöne sahiptir. Öncelikle tarım sektörünün küresel ısınmaya yapmış…
Devamını Oku » -
Bir Modern Çağ Dehşeti: Biyoterör Olgusu Ve Biyolojik Saldırılar
İlk kez 1919 yılında Macar bir mühendis (Karl Ereky) tarafından kullanılan biyo-teknoloji de bu alanların, ilk sırada olanlarındandır. Öyle ki,…
Devamını Oku »