Felsefe
-
Ortaçağ İslam Düşünürleri Açısından Evrim Teorisi
Evrim Teorisi Antik Yunan’daki çok önemli bilimsel düşünce temelleri uzun bir süre unutulmaya yüz tutmuştur. Bu miras daha sonra Müslümanlar…
Devamını Oku » -
Burçlar ve Özellikleri Hakkında Geniş Bir Araştırma (2020)
Güneş Burcumuz ve Karakterimiz (Burçlar ve Özellikleri) Burçlar ve Özellikleri; En basit haliyle Güneş burcu ‘Burcun Ne? veya Burcum Ne?’…
Devamını Oku » -
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir? Yaklaşık elli bin yıl önce, modern insan doğmuş, insan genomuna yapılan mutasyonlar, bu yeni türün gelişmiş…
Devamını Oku » -
İlk Dönem İslam Tasavvufu ve Horasan Ekolü
Horasân’da tasavvuf, Hint-İran geleneğinin tam ortasında yer alan tarihsel bir doygunluğa sahiptir. Horasan İslâm’ın ilk yıllarından beri sahabe ve tabiîn…
Devamını Oku » -
Muhyiddin İbn’ül Arabi’de Zaman
Ortaçağ’ın büyük mutasavvıfı ve İslam tarihindeki en etkili müelliflerden İbn-ül Arabi –tam ismi Ebu’ Abdullah Muhammed İbn el-Arabi el-Hatimi et-Tai,…
Devamını Oku » -
Pozitivizm Nedir ?
Pozitivizmin, kelime anlamı olarak şu şekilde tanımlamalar yapılmaktadır: 1. Duyularla anlaşılabilir dış dünyanın olaylarla yetinmek isteyen ve başka menşee sahip…
Devamını Oku » -
Felsefi Açıdan Yapay Zeka
Geçmişten Bugüne Yapay Zeka Tartışmaları Yapay zeka ile ilgili tartışmalara baktığımızda, yapay zeka projesinin doğuşunun, dijital bilgisayarların ortaya çıkışıyla koşut…
Devamını Oku » -
Machiavelli’nin Siyaset Anlayışı Ve Makyavelizm’in Günümüze Yansımaları, Machiavelli Kimdir?
Ortaçağ’daki Hristiyan dini eksenli ve Tanrı merkezli bir siyasal anlayışın, insanı temel alan hümanist bir anlayışa evrilmesinde Machiavelli’nin düşünceleri, 20. yüzyıla…
Devamını Oku » -
Toplumlar Ve Mitolojik Yansımalar
Her milletin bir mitolojisi vardır. Yaratılan her toplum yaratılışından nasıl sona ereceğine kadar olan tüm olayları nesilden nesile aktarıp hikayeleştirerek…
Devamını Oku » -
Semavi Dinlerde Reenkarnasyon Düşüncesi
İslâm’ın gelişinden önce, bilindiği şekliyle tenâsühün Arap Yarımadası’nda mevcut olduğuna dair elimizde herhangi bir veri yoktur. Bu inancın yayılmasında, daha…
Devamını Oku » -
Osmanlı Aydınları Ve Sosyalizm
Şemsettin Sami ve İştirak-ı Emval Meselesi Tercüman-ı Şark gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yapan Şemsettin Sami Bey, gazetenin 10 Haziran 1878…
Devamını Oku » -
Rüyanın Tanımlanması , Tarihçesi Ve Rüya Türleri
Rüyanın Sözlük ve Kavramsal Anlamı Öncelikle rüya nedir sorusuna verilecek en güzel cevapları derleyelim. Rüyaya kavramsal açıdan bakıldığında birçok sözlük…
Devamını Oku » -
Mustafa Kemal Atatürk Dönemi Din-Siyaset İlişkisi Ve Atatürk’ün Dine Bakışı
Atatürk ve Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan bir düzenlemeyle Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet olarak kabul edilmiş…
Devamını Oku » -
İlk Çağ'da Fizik, Felsefe ve Dinler Üzerine Bir Araştırma…
İlk Çağ‟da Yunanlılar, felsefe ve bilim arasında net bir ayrım yapmıyorlardı. Yani bilim ve felsefe arasındaki sınır çok belirgin…
Devamını Oku » -
Kutsal Metinlerde Evrenin Başlangıcına Dair Bölümler, Varoluşun İfadeleri…
Herhangi bir yolculuğa eşlik eden İlk Gizem şudur: Yngıç noktasına en başta nasıl ulaşmıştır? Louise Bogan, Journey Around My Room (Odamın Çevresinde…
Devamını Oku »